Τελικά η ιστορία, επαναλαμβάνεται;

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2019-2020
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020

Ιούλιος 1965-Ιούλιος 2020

55 χρόνια από τα Ιουλιανά του 1965. Μία περίοδος που ταυτίστηκε με τη συνωμοσία Κόκκα, Χοϊδά, Μητσοτάκη και Γκλύξμπουργκ προκειμένου να ανατρέψουν τη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και αποτέλεσε την κύρια αιτία των πολιτικών ταραχών που ακολούθησαν. Η αποστασία λίγων βουλευτών-προδοτών της Ένωσης Κέντρου σε συνδυασμό με την αμερικανοκίνητη εξωκοινοβουλευτική παρέμβαση του παλατιού στην πολιτική ζωή της χώρας και η προσπάθεια περιστολής κυριαρχικών αλλά και δημοκρατικών δικαιωμάτων οδήγησαν σε πολιτική αστάθεια.
Ως απάντηση ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους, εκεί που πάντα αγωνιζόταν για το δίκιο του. Στις μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν σε όλη την Ελλάδα ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η υπεράσπιση του ακροτελεύτιου άρθρου 1-1-4 του συντάγματος - κύριου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος (η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων).

Στις 21 Ιούλη του 1965 πραγματοποιείται μία από τις πολυπληθέστερες διαδηλώσεις, η οποία σημαδεύεται από τη δολοφονία του φοιτητή της ΑΣΟΕΕ και μέλους της Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρη Πέτρουλα από παρακρατικούς δεξιούς με στόχο να κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού.

Η λήξη των Ιουλιανών σφραγίστηκε δύο χρόνια μετά, την 21η Απριλίου 1967 όπου πραγματοποιείται το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εκμεταλλευόμενο την πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε και με πρόφαση την επιστροφή στην «τάξη» και την «ασφάλεια» η χώρα μπήκε «στον 7ετή γύψο», πνίγοντας οποιαδήποτε φωνή αποζητούσε την Συνταγματική νομιμότητα και τήρηση των δημοκρατικών θεσμών.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά, στο όνομα της «κανονικότητας», η κυβέρνηση αναζητεί πιο «εύπεπτους» τρόπους για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, παραμερίζοντας τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των πολλών. Σαφής προσπάθεια της κυβέρνησης «αρίστων», με τη συμβολή των καλοπληρωμένων ΜΜΕ, είναι να καλλιεργηθεί στη συνείδηση των πολιτών η αδιαφορία και ο φόβος, καταστέλλοντας κάθε εστία διαφωνίας, ενώ με πρόφαση την προστασία της ελευθερίας των πολιτών καταργούνται βασικά δικαιώματα τους όπως αυτό του «συνέρχεσθαι» και αυτό του «συνεταιρίζεσθαι».

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες κατ’ εντολής αστυνομικής βίας και καταστολής έχοντας μέσα σε ένα μόλις χρόνο διακυβέρνησης, αμέτρητα παραδείγματα. Τα δεκάδες πρωτόγνωρα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, η παραβίαση της ιδιωτικότητας της οικογένειας Ινδαρέ, η έφοδος στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, η καθήλωση των θαμωνών σε κλαμπ στο Γκάζι, το ξεγύμνωμα διαδηλωτριών στη μέση της Πατησίων είναι μερικά από τα περιστατικά που κατάφεραν να βγουν στο φως της δημοσιότητας. Κορύφωση των καθεστωτικών πρακτικών είναι η πρόσφατη πρωτοφανής απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο διαδηλωτές σε συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας καθώς και η υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Ο αδικοχαμένος νεαρός, που ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του από «τα όργανα της τάξης» υποκύπτει στα βαριά τραύματά του, ακόμη κι αν η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο τελικά κατέληξε.

55 χρόνια μετά ο θάνατος του Σωτήρη Πέτρουλα προκαλεί το ίδιο ρίγος, αλλά όχι το φόβο...το ίδιο πάθος, αλλά όχι την ιδιώτευση...

55 χρόνια μετά η Δημοκρατία ξαναγίνεται ζητούμενο..Μητσοτάκης τότε, Μητσοτάκης και σήμερα.

Η σκυτάλη περνά πλέον στη γενιά μας για να γράψει τα δικά της κεφάλαια στην Ιστορία για την προάσπιση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε,
τα γαλάζια μάτια σου μας καλούνε!

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης