Είναι ευθύνη όλων μας να δράσουμε συλλογικά απέναντι σε όσους εξισώνουν το μέλλον μας με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2019-2020
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Την Πέμπτη 24/10, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχθηκε για ακόμη μια φορά επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ψήφισε την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολλεγίων με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Στο άρθρο 168 του Σ/Ν «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», αναφέρεται το εξής:

 

«Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του παρόντος, παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κάτοχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών Α.Ε.Ι., ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού».

Αποκαλύπτεται πλέον περίτρανα ο καλοστημένος κυβερνητικός σχεδιασμός στον οποίο συμμετέχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυβέρνηση και κολλεγιάρχες.

Η ψήφιση αυτού του νομού ήρθε να νομιμοποιήσει στα μάτια του Ελληνικού λαού μια σειρά από διαφημίσεις, πολυσέλιδα αφιερώματα και στρατευμένα άρθρα στον Τύπο για την «υψηλή» ποιότητα παροχής υπηρεσιών των Κολλεγίων. Αυτά τα δημοσιεύματα ήταν προπομπός της συντονισμένης επίθεσης που δέχονται τα Δημόσια Πανεπιστήμια από πλήθος «ειδημόνων».

Όσο όμως και να προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς πλήθος αποφοίτων διαπρέπουν με ότι και αν καταπιάνονται (σε ακαδημαϊκό χώρο, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ως αυτοαπασχολούμενοι).

Η καταξίωση πολλών εξ αυτών μάλιστα αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η ανεργία των νέων επιστημόνων είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όχι της χαμηλής ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Είναι αυταπόδεικτο πως η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται από τη μια για να «τακτοποιήσει» τα παιδιά των εχόντων να πληρώσουν και από την άλλη για να μεγαλώσει την πίτα πελατείας των κολλεγίων καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Βρίσκεται προφανώς στην ίδια κατεύθυνση με την επιχειρούμενη μείωση των εισακτέων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Η αντίληψη «το παιδί του γιατρού να γίνει γιατρός, του δικηγόρου δικηγόρος και του λογιστή λογιστής» δεν μπορεί να μας έρθει 60 χρόνια μετά, σαν κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο.

Οι κόποι, οι θυσίες και η αγωνία μας για γνώση, δεν μπορούν να «ισοτιμηθούν» με όσους έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση των πτυχίων και των σπουδών μας είναι υπόθεση που μας αφορά όλους και είναι ζήτημα μόνιμου, συλλογικού και μαζικού αγώνα.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης