ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ σε αγαστή συνεργασία ΕΝΑΝΤΙΑ στους ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2013-2014
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

της Φοιτητικής Λέσχης, με εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της φοιτητικής μέριμνας στο Ο.Π.Α. Ειδικότερα μεταξύ των, υπό συζήτηση, θεμάτων ήταν:

επείγουσες εκκρεμότητες που έπρεπε να διευθετηθούν άμεσα όπως η έγκριση πολλών καρτών σίτισης για συμφοιτητές μας προκειμένου να σιτίζονται κι αυτοί δωρεάν,
• η έγκριση αιτήσεων στέγασης στη Φοιτητική Εστία της Πατησίων (ΦΕΑ),
• η αναζήτηση επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος του Ο.Π.Α. το οποίο αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου του ιατρείου και την παροχή ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης προς όλους τους φοιτητές του, καθώς και,
• έγκριση αιτημάτων σχετικών με τις πολιτιστικές (θεατρική ομάδα) και αθλητικές δραστηριότητες (Γυμναστήριο κτλ).

Τη συγκεκριμένη λοιπόν συνεδρίαση επέλεξαν να ακυρώσουν οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΚΣ "μπουκάροντας" στην αίθουσα με σκοπό να σταματήσει η συζήτηση. Συνέπεια αυτού ήταν όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα να παραμείνουν εκκρεμή. Οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε πως το Δ.Σ. της Φοιτητικής Λέσχης παραμένει το μόνο συλλογικό όργανο στο οποίο δεν καταργήθηκε η φοιτητική συμμετοχή από το Νόμο Απορρύθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στο συγκεκριμένο όργανο δηλαδή εξακολουθεί να συμμετέχει ίσος αριθμός φοιτητών και μελών διδακτικού προσωπικού.

Η πρωτοφανής και ψυχασθενική αντίδραση των δύο αυτών παρατάξεων καταδεικνύει στην πράξη τη μικροκομματική λογική που τις διέπει καθώς και το βαθύ αντιδραστικό τους χαρακτήρα, καθώς είτε υποστηρίζουν ανοικτά (βλέπε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), είτε με τη γραφειοκρατική και διασπαστική τους λογική βάζουν πλάτη (βλέπε ΠΚΣ) στην εφαρμογή του Νόμου-Απορρύθμισης. Είναι οι μόνες παρατάξεις που δεν έχουν ποτέ υπογράψει και στηρίξει έστω και μία από τις δεκάδες αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» σχετικές με την αποτροπή διεξαγωγής συνεδριάσεων οργάνων με αντιδημοκρατική σύνθεση (Συμβούλιο Διοίκησης, Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων) καθώς έχει καταργηθεί η συμμετοχή κάθε άλλου ακαδημαϊκού φορέα πλην των διδασκόντων. Αν και για την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η στάση αυτή απορρέει από το κομματικό και μνημονιακό της καθήκον, η στάση της ΠΚΣ είναι αποκαλυπτική των μικροκομματικών της επιδιώξεων και στρέφεται εν τέλει εξίσου ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητών και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η πρόφαση βέβαια για την παρασιτική συμπεριφορά των δύο παρατάξεων ήταν η αλλαγή του τρόπου σύνθεσης του Δ.Σ. της Φοιτητικής Λέσχης. Δηλαδή, ενώ μέχρι και το τέλος της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς στο όργανο συμμετείχαν οι Πρόεδροι των 8 Τμημάτων του Ο.Π.Α. καθώς και 8 φοιτητές, από φέτος λόγω της σύστασης των 3 Κοσμητειών, δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον οι 3 Κοσμήτορες και κατ' επέκταση 3 φοιτητές (1 από κάθε Κοσμητεία). Η σύνθεση αυτή προβλέπεται από το Νόμο Πλαίσιο 1268/82 που έφερε τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και κατοχύρωσε ανάμεσα στα άλλα τη φοιτητική συμμετοχή στα όργανα συνδιοίκησης. Συγκεκριμένα, ο Νόμος αναφέρει ότι:

«τα ΑΕΙ που περιέχουν περισσότερες από 2 σχολές, ο αριθμός των εκπροσώπων φοιτητών θα ισούται με τον αριθμό των σχολών τους, ενώ για τα ΑΕΙ που περιέχουν έως 2 σχολές ο αριθμός των εκπροσώπων φοιτητών θα ισούται με τον αριθμό των τμημάτων τους (αντίστοιχα συμβαίνει και για τους καθηγητές, επομένως η αναλογία φοιτητών-καθηγητών στο όργανο παραμένει πάντα σταθερή).»

Όσον αφορά στην ΠΚΣ, είναι γνωστή πλέον η πρακτική της "ό,τι δεν το ελέγχει να το υπονομεύει και να το προβοκάρει". Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η θέση της να μην αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» δείχνοντας τη βαθιά της περιφρόνηση για ανοιχτές, δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες. Η διασπαστική αυτή λογική ενισχύει όσους εποφθαλμιούν την πλήρη απορρύθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Για πολλοστή φορά επιλέγει να ταυτιστεί και να συνεργαστεί μαζί με την κυβερνητική ΔΑΠ δίνοντας ένα ακόμα δείγμα της ανίερης συμμαχίας ΔΑΠ-ΠΚΣ, η οποία άλλωστε έχει γράψει ιστορία στο Πανεπιστήμιό μας από το 1989.

Η συστηματική απαξίωση του Συλλόγου Φοιτητών και των αποφάσεών του από τις 2 αυτές "φοιτητικές παρατάξεις" και ιδιαίτερα η διαρκής στήριξη που παρέχουν στο Νόμο-Απορρύθμισης έχει συντελέσει ήδη στην πολιτική τους καταδίκη και περιθωριοποίηση. Ο Νόμος-Απορρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα κομματικά φερέφωνα της Συγγρού και του Περισσού, θα βρουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών απέναντι στις μεθοδεύσεις τους να διαλύσουν το μοναδικό όργανο διοίκησης στο οποίο εκπροσωπούνται οι φοιτητές. Είναι ΥΠΟΛΟΓΟΙ απέναντι στο σύνολο της φοιτητικής κοινότητας αλλά και γενικότερα της Νέας Γενιάς που αντιστέκεται στο συμβιβασμό και την περιχαράκωση και επιζητά ένα Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

ΠΑΣΠ

Δυνατή η Φωνή των Φοιτητών

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης