Όλη η Αλήθεια για την Αναβαθμολόγηση

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2002-2003
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2002

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, 
Ως υπεύθυνη και συνεπής παράταξη, είναι καιρός, μιας και τις τελευταίες μέρες περίσσεψε το ψέμα, η υποκρισία, η κινδυνολογία και η λασπολογία από τους εκπροσώπους δύο άλλων παρατάξεων αναφορικά με το αίτημα της Π.Α.Σ.Π. για αναβαθμολόγηση, να σου πούμε λίγα λόγια σταράτα, να σου μεταφέρουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις, ώστε να είσαι σε θέση να συγκρίνεις και να κρίνεις αντικειμενικά.

Πώς η ΔΑΠ ψεύδεται και υποτιμά τη νοημοσύνη μας;

Ψέμα 1ο: " Η ΔΑΠ διεκδικεί την αναβαθμολόγηση από το 1988"

Αποκατάσταση της αλήθειας...

Η συνδικαλιστική της γύμνια και απραξία την ξεσκεπάζει. Ουδέποτε η ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση της αναβαθμολόγησης. Αντίθετα, αυτές ανήκαν πάντα στην ΠΑΣΠ. Αν αναφέρεται σε διεκδικήσεις στα χαρτιά, τότε της τις χαρίζουμε γιατί οι δικές μας διεκδικήσεις είναι καθημερινή πράξη.

Ψέμα 2ο: "Η ΠΑΣΠ διεκδικεί την αναβαθμολόγηση για ψηφοθηρικούς λόγους"

Αποκατάσταση της αλήθειας...

Τα χαρτιά είναι στην περίπτωση αυτή, που εκδικούνται τη ΔΑΠ. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι κατατεθειμένο σε όλα τα τμήματα από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και κανένας δε μπορεί να ισχυριστεί ότι από τότε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, για να μας κατηγορήσει ότι ψηφοθηρούμε. Γιατί πολύ απλά η παράταξη μας, αναπτύσσει τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της με το βλέμμα στραμμένο όχι στις εκλογές, αλλά στα συμφέροντα του φοιτητή και στο μέλλον.

Ψέμα 3ο: "Η αναβαθμολόγηση παρουσιάζει προβλήματα νομιμότητας"

Αποκατάσταση της αλήθειας...

Ξενίζει πραγματικά κάθε νοήμονα άνθρωπο η επίκληση αυτή, της ΔΑΠ, στη νομιμότητα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση της ΟΔΕ (27/2/2002), όταν λίγους μήνες πριν στη Γενική Συνέλευση της Πληροφορικής (που ψήφισε το αίτημα της ΠΑΣΠ) δεν υπήρχε γι' αυτήν τέτοιο ζήτημα. Ούτε βέβαια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης που ισχύει τόσα χρόνια είχε επικαλεστεί θέμα νομιμότητας. Ούτε φυσικά σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο που επίσης εφαρμόζεται για πολλά χρόνια. Η σπουδή της ΔΑΠ γύρω από το "νομικό θέμα που υφίσταται" ωσάν να ανακάλυψε την Αμερική είναι υποκριτική γιατί:

  1. ανακάλυψε το νομικό πρόβλημα, ξαφνικά, όταν διαπίστωσε ότι το αίτημα της ΠΑΣΠ έχει απήχηση και συγκινεί τους φοιτητές. Οι μικροκομματικές της σκοπιμότητες και τα κόμπλεξ κατωτερότητας που τη διακρίνουν, δεν την άφησαν να δει πέρα από τη μύτη της με αποτέλεσμα να υπονομεύσει (πρωτοφανές στα χρονικά του φοιτητικού κινήματος) ένα παμφοιτητικό αίτημα με έωλα επιχειρήματα.
  2. αν το ενδιαφέρον της για τη νομιμότητα ήταν ειλικρινές θα μπορούσε και αυτή από τη μεριά της να είχε συμβάλλει στη διόρθωση πολλών από τα "κακώς κείμενα" του Πανεπιστημίου.

Άλλωστε η ΔΑΠ ξεχνά ή θέλει να ξεχνά ότι η αναβαθμολόγηση εμπίπτει στα πλαίσια τηςακαδημαϊκής ελευθερίας των Πανεπιστημιακών τμημάτων να καθορίζουν αυτά, το πρόγραμμα σπουδών τους και ότι ο νόμος πλαίσιο του 1982 που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του αρνητικά στο θέμα της αναβαθμολόγησης. Αυτήν την ελευθερία που αφήνει ο νομοθέτης εκμεταλλεύτηκαν διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας καιθεσμοθέτησαν με δικές τους αποφάσεις την αναβαθμολόγηση. Εμείς πάντως ως υπεύθυνη παράταξη, έχουμε καλέσει τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει σαφή θέση επί του θέματος, προκειμένου να εκλείψει και η παραμικρή ένσταση περί της νομιμότητας.

Αντίθετα, η ΔΑΠ δεν έχει να συνεισφέρει κανένα στοιχείο, κανένα έγγραφο και έχει μετατραπεί σε "παπαγαλάκι" του καθηγητικού κατεστημένου (Βενιέρης, Μπαλτάς, Φλυτζάνης), εκείνου που από την αρχή στενόμυαλα και αντιδραστικάαρνητικά απέναντι στο αίτημα των φοιτητών για θεσμοθέτηση της αναβαθμολόγησης. Είναι πραγματικός ξεπεσμός για μια φοιτητική παράταξη να παίρνει γραμμή από καθηγητές και να μην πιάνει τον σφυγμό και την αγωνία των φοιτητών. Και σα να μην έφτανε αυτό η ΔΑΠ έδειξε για μια ακόμη φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Δεν απέφυγε την κινδυνολογία, προέβλεψε ότι η αναβαθμολόγηση θα καταργηθεί και από τα τμήματα που ήδη ισχύει! Ύποπτη στάση πραγματικά! Πώς το ξέρει αυτό; Σε ποια συνεννόηση έχει έρθει; Με ποιους και με ποια ανταλλάγματα; τοποθετήθηκε

Γιατί είναι ανόητη η στάση της ΠΚΣ...

Γιατί διεκδικεί την "πατρότητα" του αιτήματος, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η αναβαθμολόγηση ως αίτημα θα έπρεπε να βρίσκεται στο πρόγραμμα όλων των παρατάξεων που θέλουν να αποκαλούνται φοιτητικές. Από εκεί και πέρα να μας πει πότε πήρε πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτησή της τα τελευταία χρόνια. Απλά ποτέ. Στο θέμα αυτό η ΠΑΣΠ ήταν η παράταξη που τραβούσε μπροστά, χωρίς να λογαριάζει κόστος. Άλλωστε η ΠΚΣ χρωστάει και μια εξήγηση στους φοιτητές: γιατί ψήφισε "ΛΕΥΚΟ" σε ψηφοφορία της Συγκλήτου για την αναβαθμολόγηση, χωρίς να αντιπροτείνει κάτι άλλο. Όλοι συμφωνούμε ότι για μια υπεύθυνη παράταξη το "ΛΕΥΚΟ", δεν είναι στάση είναι φυγομαχία.

Για εμάς, το θέμα δεν έχει κλείσει. Η δέσμευσή μας απέναντι στους φοιτητές μας επιβάλλει να αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση της προσπάθειάς μας. Σ' αυτή την προσπάθεια τους αποδείξαμε ότι θέλαμε και άλλους συμπαραστάτες. Αν δεν τους είχαμε, δεν ευθυνόμαστε εμείς. Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Διαφορετικά, το φοιτητικό κοινό της ΑΣΟΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί και πιο δραστικές λύσεις όπως να απομονώσει πολιτικά και συνδικαλιστικά αυτούς που στο όνομά του λειτουργούν όχι για το συμφέρον του αλλά για λογαριασμό άλλων.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο

Δυναμώνουμε τον αγώνα

Π Α Σ Π
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης