Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Είναι δυνατόν ολόκληρα σχολεία να αποτελούν πόρους χρηματοδότησης πολιτικού κόμματος; Στην Ελλάδα, είναι! Σοβαρότατα στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος επισημαίνει πως δεν πρόκειται για ιδιωτικές χορηγίες των σχολαρχών αλλά για χορηγίες μέσα από τα ίδια τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

 «Υπάρχουν σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών, Μιχάλης Κουρουτός, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Μόλις είχε ξεκινήσει την πορεία της η αποκάλυψη-βόμβα. Η συνέχειά της, ακόμη χειρότερη. Σύμφωνα με έγγραφα από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία χορηγίας. Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα εκπαιδευτήριά τους, τα σχολεία τους, σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος. Πόσο πιο σκανδαλώδες; Πόσο ντροπιαστικό για μια κυβέρνηση όταν η πολιτική της παρέμβαση -και να μη θέλει- αποτελεί εξαργύρωση χορηγιών;

«Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ιδιωτικά σχολεία ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου των σχολαρχών χρηματοδοτούσαν τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουρουτός παραπέμποντας στην Επιτροπή Διαφάνειας και στη Διαύγεια. Η αναζήτηση στην τελευταία ανέδειξε ότι το 2018, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Παπαθανάσης, ενημερώνει για τις χρηματοδοτήσεις της Ν.Δ. τα έτη 2016 και 2017. Μεταξύ των φορέων χρηματοδότησης και ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα εξ αυτών ηγετικά στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Οι χορηγίες ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φτάνουν τις 20.000. Η ετήσια οικονομική τροφοδότηση του κόμματος της Ν.Δ. δίνει χαρακτήρα συστηματικής χρηματοδότησης, γεγονός που δεν αποκλείει παρόμοιες αποκαλύψεις και για τα επόμενα έτη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης στο πλέγμα σχέσεων και διαπλοκής (αυτών) όπου εντάσσεται.

Παλιοί φίλοι

grafhma sxoleia

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η στενή σχέση της Ν.Δ. με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων η οποία, συνήθως, διαπιστώνεται είτε από τις προνομιακές μεταξύ τους επαφές ή από την -πάντα- ευνοϊκή πολιτική στάση απέναντι στους συγκεκριμένους παράγοντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για σχέση ζωτική και αδιάλειπτη σε βαθμό ανεπίτρεπτο για καθαρά πολιτικά πεδία. Η ΟΙΕΛΕ ζητά να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα και θα προσφύγει στις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα παραβίασης της διασφάλισης νομιμότητας στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση και παραβίασης των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Οπως επισημαίνει ο κ. Κουρουτός: «Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα από κάποιον ιδιώτη σε συνθήκες διαφάνειας, αυτό είναι θεμιτό. Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα εξουσίας από ένα ιδιωτικό σχολείο, έναν φορέα δηλαδή που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, που παρέχει κατά το Σύνταγμα δημόσιο αγαθό και εκδίδει ισότιμους τίτλους, αυτό είναι ηθικά, ενδεχομένως και νομικά, επιλήψιμο». Και συμπληρώνει: «Τώρα πλέον μπορούμε να ερμηνεύσουμε την απόλυτη μονομέρεια του απολύτως καταστροφικού για την ιδιωτική εκπαίδευση και για τον χώρο της Παιδείας νομοσχεδίου Κεραμέως, που εκπληρώνει ακόμη και τις πιο ακραίες επιθυμίες των σχολαρχών. Θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα μια κυβέρνηση να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες. Είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία μας ένα κοινωνικό αγαθό να αλλοιώνεται τόσο βάναυσα από σχέσεις διαπλοκής κομμάτων με ορισμένους επιχειρηματίες. Αποτελεί, πλέον, μονόδρομο για την ΟΙΕΛΕ η προσφυγή μας με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το κατάπτυστο αυτό νομοθέτημα που θέτει θέμα νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών να ανατραπεί».

«Χρηματοδοτήσεις από νομικά πρόσωπα του πολιτικού κόμματος/συνασπισμού κομμάτων Νέα Δημοκρατία 2016» έγιναν από Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε. 20.000 ευρώ, Εκπαιδευτήρια Δούκα Α.Ε. 20.000, Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία 20.000, Δωδώναι Α.Ε. 1.000, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις 1.000. Εμφανίζεται και η ACS (9.000) χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι τα ACS Εκπαιδευτήρια ή συνώνυμη εταιρεία. «Χρηματοδοτήσεις από 1/1/217 έως 17/5/2017» έγιναν από: Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε., Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις, ενώ εμφανίζεται πάλι η εταιρεία ACS (9.000).

Για το κόμμα, 15/1/2018 και 28/2/2018, αντιστοίχως. Υπογράφει ο γενικός διευθυντής Παπαθανάσης Νικόλαος.

Πηγή: efsyn.gr

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

Δείτε Επίσης