Προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση: Οι ΗΠΑ έλαβαν αρνητική στάση... η Ευρώπη;

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2021-2022
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Η Παρασκευή 24 Ιουνίου χαρακτηρίστηκε ως «μαύρη» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δικαιώματα των γυναικών, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από συντηρητικούς δικαστές, ανέτρεψε την ιστορική απόφαση «Roe v. Wade», του 1973, περί προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση. Ήδη μια σειρά Πολιτειών, ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία, με περιορισμούς και απαγορεύσεις να αναμένονται σε συνολικά 26 εξ αυτών, ενώ παράλληλα η συντηρητική πτέρυγα δεσμεύεται ότι θα προωθήσει την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στο σύνολο των ΗΠΑ. Στις Πολιτείες αυτές, η διακοπή της κύησης θα ερευνάται ως έγκλημα, με την ιδιωτική ζωή των γυναικών να «παραβιάζεται» από τους εισαγγελείς, με σκοπό την εύρεση ενοχοποιητικών στοιχείων.

Σε ένα μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών οι γυναίκες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στην άμβλωση, θα οδηγηθούν είτε στο να παρανομήσουν είτε να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες όπου αυτή θα επιτρέπεται. Περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους της απόφασης αυτής θα είναι οι μειονότητες των Αφροαμερικάνων και των Ισπανόφωνων, καταδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι οι πραγματικά ζημιωμένοι θα είναι οι κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστεροι.

Δυστυχώς, αυτή η απαξιωτική στάση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ αλλά βρίσκει μεγάλη απήχηση και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αντιδράσεις πριν από περίπου ένα χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπερψήφιση της έκθεσης Επιτροπής Γυναικών (FEMM) που χαρακτηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα υποστηρίζοντας την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Στο συγκεκριμένο ψήφισμα σύσσωμη η Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Πολωνούς υπερσυντηρητικούς ευρωβουλευτές όχι μόνο καταψήφισαν την έκθεση αυτή, αλλά κατέθεσαν και αίτημα στην Ευρωβουλή ώστε να μην τεθεί ούτε προς ψήφιση. Είναι ήδη γνωστό ότι στην Πολωνία του Μοραβιέτσκι οι αμβλώσεις απαγορεύονται από το 2020, με τον κίνδυνο της επέκτασης και σε υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να μην φαντάζει κάτι μακρινό.

Από τον Ιούνιο του 2021, είχαν γίνει προσπάθειες και στην Ελλάδα για διεξαγωγή «συνεδρίου γονιμότητας», παρουσιάζοντας την γυναίκα ως αναπαραγωγικό άβουλο ον. Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε κατάφερε να αποτρέψει το συνέδριο αυτό, όχι όμως να δώσει ένα καλό μάθημα σε αυτούς που θέλουν να αμφισβητούν τα δικαιώματα των γυναικών. Έπειτα από μερικούς μήνες το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το πρόγραμμα «Προγεννητικής Αγωγής» σε μαθητές Γυμνασίου, το οποίο αναλύει τη θεωρία του αγέννητου παιδιού, προπαγανδίζοντας συντηρητικές δεισιδαιμονίες περί σεξουαλικότητας, γονιμότητας, και ενοχοποιώντας τις γυναίκες και το δικαίωμα τους στην άμβλωση.

Δεν έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που η απόφαση γινόταν ορόσημο για τους κοινωνικούς αγώνες των γυναικών και του δικαιώματός τους στην άμβλωση. Η ανατροπή της ιστορικής απόφασης «Roe v. Wade», σε συνδυασμό με προσπάθειες που γίνονται και στην Ευρώπη, φανερώνουν πως το σύνολο των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν και καθιερώθηκαν τον 20ο αιώνα θα επιχειρηθεί να αμφισβητηθούν και να αναιρεθούν. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση , που μας γυρνάει χρόνια πίσω , ακόμα και σε «εποχές μεσαίωνα», καταδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για διαρκή επαγρύπνηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης