ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΩΤΑΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2023-2024
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι τα βασικότερα οικονομικά προβλήματα που έχουν γονατίσει πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά. Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν κάνει δυσβάσταχτες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται μια οικογένεια να σπουδάσει τα παιδιά της. Δηλωτικά της κατάστασης είναι τα δημοσιοποιημένα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος με τον πληθωρισμό για τον Σεπτέμβριο του 2024 να ανέρχεται σε 19,8 % με έτος βάσης το 2020.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει ήδη άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο του Πανεπιστημίου Πατρών του οποίου η Πρυτανεία έχει κάνει ήδη έκκληση στην Πολιτεία και στην τοπική κοινωνία για τη μείωση των τιμών των ενοικίων, αφού υπολογίζει το μέσο κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή στην Πάτρα στο απαγορευτικό για την μέση οικογένεια ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή όπου στην Αθήνα το πρόβλημα είναι εντονότερο, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου μας αντί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας επιλέγει να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων αρνούμενη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά διαφαίνεται, περισσότερο από κάθε άλλη, η ανάγκη όλο και περισσότερων φοιτητών για δωρεάν σίτιση και στέγαση. Αξίζει να αναφερθεί πως, η τελευταία φορά που αναπροσαρμόστηκαν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους ήταν το μακρινό 2012, εντός των ασφυκτικών μνημονιακών δεσμεύσεων, με την υπ’ αριθμό Κ.Υ.Α. Φ5/68535/Β3/18-06-2012.

 

Καλούμε λοιπόν το Γραφείο Φοιτητικής Λέσχης, τα Μέλη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να αντιληφθούν πρωτίστως το ρόλο και την αποστολή που έχουν αναλάβει ως “υπηρέτες της Φοιτητικής Μέριμνας” και να αναλάβουν άμεσα ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας στη Δωρεάν Σίτιση και Στέγαση. Στα πλαίσια αυτά, τους καλούμε να αυξήσουν το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο βάσει του οποίου διασφαλίζεται το δικαίωμα των αιτούντων για δωρεάν σίτιση και στέγαση, τουλάχιστον κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού από το 2020 και μετά. Είναι ευθύνη όλων μας να λειτουργούμε αποτρεπτικά σε όσους φοιτητές σκέφτονται, για οικονομικούς λόγους, να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

 

Δείτε εδώ το αίτημα όπως κατατέθηκε.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης