Την Τετάρτη 17 Ιουλίου το απόγευμα εισέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή...
των Ελλήνων ένα ακόμα μνημονιακής εμπνεύσεως πολυνομοσχέδιο, που προσπαθεί -εν μέσω της θερινής ραστώνης- να ανατρέψει εργασιακά κεκτημένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα δεκαετιών. Κατά τον κύριο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα μάλιστα δεν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Καταρχάς πρόκειται για την πρώτη ευθεία και απροκάλυπτη αμφισβήτηση της μονιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο, προσπερνώντας την ίδια την κυβέρνηση που αναφερόταν σε διαθεσιμότητα μόνο των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και όσων είχαν ελλιπή τυπικά προσόντα.
Αποδεικνύεται ότι ενόψει του εκβιασμού για την εκταμίευση τμήματος μίας ακόμη δόσης από την τρόικα ο φερετζές αυτός πέφτει και εφαρμόζεται μία οριζόντια λογική που δε στέκεται ούτε στη διαφάνεια της διαδικασίας πρόσληψης (π.χ. ΑΣΕΠ), ούτε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων (καθηγητές στα τεχνικά λύκεια, καθαριστές στα δημόσια σχολεία κ.ά.) και στοχεύει απλά στην εκπλήρωση κάποιων ποσοτικών στόχων. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση των καθηγητών των τεχνικών λυκείων καταργούνται 46 ειδικότητες από τις 110 και τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικοί, με το επιχείρημα ότι αυτές οι ειδικότητες προσφέρονται και από μη τυπικές βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ) άρα είναι περιττές.
Γεγονός παραμένει ότι αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις ειδικότητες, ακυρώνοντας το συγκεκριμένο επιχείρημα και επιπλέον με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας θέτει σε ομηρία χιλιάδες μαθητές που έχουν επιλέξει αυτές τις ειδικότητες και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επιπροσθέτως η πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, πρώτον δείχνει την επιλεκτική προτίμηση της για «προστασία» και αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζουν τα σώματα ασφαλείας, ενώ δεύτερον στερεί από τους Δήμους κάποια έσοδα αναγκαία που υπόσχεται ότι θα καλύψει με πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ στην ουσία έχει δεσμευτεί για τον περιορισμό της. Αυτό έχει μία ακόμα αρνητική συνέπεια την ουσιαστική κατάργηση της αυτοτέλειας της Τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίδραση και από την ΚΕΔΕ και να απειλούν πολλοί δήμαρχοι με παραιτήσεις αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της απόφασης.
Ταυτόχρονα με βάση το πολυνομοσχέδιο θα αρκούν 2 υπουργικές υπογραφές για να καταργηθούν θέσεις, ειδικότητες ακόμα και ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων. Στη χώρα μας λοιπόν όπου η ύφεση διανύει αισίως τα 6 χρόνια και η ανεργία σκαρφαλώνει καταρρίπτοντας το ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας 26,9% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και στο 57,5% σε εμάς τους νέους, τα αναπτυξιακά μέτρα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση είναι απολύσεις και στο δημόσιο. Θεωρεί μάλιστα ότι εκστρατεία κατασυκοφάντησης όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο (ΕΡΤ, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κτλ) θα την ωφελήσει δημοκοπικά και ότι θα ανακουφίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, καθώς και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ότι επιτέλους έχουν ίση αντιμετώπιση. Η μόνη αλήθεια είναι ότι κάθε βήμα προς την πλήρη κατάργηση της εργασιακής νομοθεσίας, κάθε κατάργηση θέσης στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε υψηλότερη ύφεση και κατ επέκταση σε ακόμα υψηλότερη ανεργία και άρα σε περαιτέρω απολύσεις, στο «σπιράλ θανάτου» που κινείται η οικονομία και η κοινωνία μας.
Η μόνη διέξοδος για να προστατεύσουμε την κοινωνία ως σύνολο, αλλά και τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας ατομικά, είναι να δράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Η αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οφείλει και δύναται να ανατραπεί με τη συμβολή όλων μας.
Όλοι αύριο στη συγκέντρωση των συνδικάτων 11η ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος