Έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου της 20ης Ιουνίου 2006 το ΑΙΤΗΜΑ των ΦΟΙΤΗΤΩΝ για ΜΕΤΑΦΟΡΑ της ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (σε ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ) έγινε πραγματικότητα!!!
Οι ημερομηνίες της εξεταστικής θα αποφασισθούν από νέα απόφαση της Συγκλήτου ή του Πρυτανικού.
Η ΠΚΣ ΑΠΕΙΧΕ από τη συνεδρίαση ΑΡΝΟΥΜΕΝΗ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των φοιτητών.
Το αίτημα των φοιτητών για εξέταση των μαθημάτων των 4ετών και των επι πτυχίω αυτή την περίοδο, απορρίφθηκε από το σύνολο των καθηγητών που συμμετείχαν στη Σύγκλητο, παρ' όλο που οι φοιτητές το υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους...
Χρονικό Συνεδρίασης της Συγκλήτου με θέμα την Εξεταστική του Ιουνίου
Η Σύγκλητος που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2006 με μοναδικό θέμα την εξεταστική του Ιουνίου είναι αναμφίβολα «χρήσιμη» για να κατανοήσει κάποιος τις προβληματικές συμπεριφορές πολλών καθηγητών αλλά και εκπροσώπων φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι «δυστυχώς ή ευτυχώς» μετέχουν και στη διοίκηση του ΟΠΑ.
Ως εκπρόσωποι φοιτητών θέσαμε και διεκδικήσαμε εξαρχής τη μη απώλεια της εξεταστικής και, συγκεκριμένα, τη μετακίνησή της το Σεπτέμβρη, μαζί με την ήδη προγραμματισθείσα επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Η μεγαλύτερη μερίδα των καθηγητών, παρόλα αυτά, εναντιώθηκε στη Διπλή Εξεταστική λέγοντας ότι η πραγματοποίησή της είναι μη υλοποιήσιμη και αντιεκπαιδευτική. Πρωταγωνιστές αυτής της μερίδας των καθηγητών ήταν ο Α. Σκούρας (πρόεδρος του Μάρκετινγκ) και ο Β. Βασσάλος (εκπρόσωπος ΔΕΠ Πληροφορικής), οι οποίοι είχαν τη στήριξη και του Πρύτανη Γ. Βενιέρη.
Οι εν λόγω καθηγητές, αντιλαμβανόμενοι τις αντιδράσεις που προκαλούσε η αρχική τους στάση στους εκπροσώπους φοιτητών, αναδιπλώσαν τα λόγια τους προτείνοντας τη διενέργεια συμπιεσμένης εξεταστικής σε 3 εβδομάδες (συν των Σαββατοκύριακων) μέσα στον Ιούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν οι φοιτητές συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους η εξεταστική θα χαθεί οριστικά». Η πρόθεσή τους ήταν προφανής: να χαθεί η εξεταστική αφού εκτιμούσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν και τον Ιούλιο. Βέβαια, κανείς εξ αυτών δεν θυμήθηκε ότι και οι διδάσκοντες καθηγητές απεργούν παράλληλα με τους φοιτητές, αντιδρώντας στο νέο Νόμο-Πλαίσιο & τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η στάση τους θύμισε άλλες εποχές: προσπάθησαν μάταια να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των φοιτητών, τιμωρώντας τους με πλήρη απώλεια της εξεταστικής. Η συμπεριφορά αυτή προδιαθέτει και τον απλό παρατηρητή των γεγονότων να πιστέψει πως μεγάλη μερίδα των καθηγητών - μελών της Συγκλήτου υπερασπίζεται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ (το οποίο θα όφειλαν οι συγκλητικοί να εκπροσωπούν), είχε ήδη ταχθεί ολοφάνερα εναντίον αυτών (βλ. «Ανοιχτή Επικοινωνία επί του Πιεστηρίου» - ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια).
Ας επιστρέψουμε όμως στα γεγονότα: υπό το βάρος να ληφθεί μία τέτοια απόφαση, πολλοί φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της Συγκλήτου εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τα παράπονά τους σε περίπτωση που αυτή ληφθεί. Με την αποχώρησή τους, ο Πρύτανης δεσμεύτηκε ότι θα παρθεί απόφαση η οποία θα διασφαλίζει την εξεταστική, δεν άργησαν όμως δυσαρεστημένοι φοιτητές να ξανά-εισέλθουν στην αίθουσα της Συγκλήτου, όταν ο Γ. Βενιέρης, παρά τις αρχικές του δεσμεύσεις, πρότεινε να μην ληφθεί καμία απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή και να γίνει νέα Σύγκλητος με τη λήξη των κινητοποιήσεων. Να αφήσει δηλαδή για άλλο τόσο χρονικό διάστημα τους φοιτητέςσε κατάσταση αβεβαιότητας και ενώ ήταν ολοφάνερο ότι εξεταστική έπρεπε να γίνει αφού το εξάμηνο είχε ολοκληρωθεί κανονικά (απόφαση 12ης συνεδρίασης Συγκλήτου ΟΠΑ)!
Η δεύτερη έντονη αντίδραση από μεριάς φοιτητών έπεισε αρκετά μέλη ΔΕΠ να στηρίξουν εντέλει τη Διπλή Εξεταστική. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν προς ψήφιση 2 προτάσεις:
Α] Πρόταση ΠΑΣΠ: Να μεταφερθεί η εξεταστική το Σεπτέμβρη (ως Διπλή Εξεταστική) και
Β] Πρόταση Σκούρα - Βασσάλου: Να γίνει η εξεταστική συμπιεσμένα μέσα στον Ιούλιο και σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις να χαθεί οριστικά.
Ευτυχώς η 1η πρόταση απέσπασε την πλειοψηφία και έτσι η πρόταση των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ αποτελεί αυτή τη στιγμή απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλα αυτά, ορισμένοι καθηγητές δεν στήριξαν αυτή την πρόταση, προβαίνοντας παράλληλα σε χαρακτηρισμούς προς τους φοιτητές-μέλη της Συγκλήτου, όπως «φασίστες, τραμπούκοι, ανίδεοι» κλπ! Παράλληλα, ο Α. Σκούρας δήλωσε ότιπαραιτείται από πρόεδρος του Μάρκετινγκ, ενώ ο Π. Χατζηπαναγιώτου από Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΕΟΣ(και οι δύο, βέβαια, παραιτήθηκαν εκ του ασφαλούς, μόλις ενάμιση μήνα προτού λήξει η θητεία τους!). Η δικαιολογία ήταν ότι θεώρησαν ότι η απόφαση ελήφθη υπό καθεστώς τρομοκρατίας από τους φοιτητές
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των Φοιτητών στη Σύγκλητο έθεσαν το ζήτημα της άμεσης εξέτασης των 4ετών & επι-πτυχίω φοιτητών, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε όσους είχαν γίνει δεκτοί σε κάποιο ΜΠΣ κλπ. Άλλωστε, η λύση αυτή είχε ήδη ακολουθηθεί και σε πολλές ακόμα Σχολές της Ελλάδας που τελούν υπό κατάληψη. Παρόλα αυτά, η πρόταση αυτή, αν και στηρίχθηκε μέχρι τέλους από τους εκπροσώπους φοιτητών,απορρίφθηκε δια βοής από τα μέλη ΔΕΠ της Συγκλήτου, οι οποίοι εκείνη την ώρα «μάζευαν τα πράγματά τους» και αποχωρούσαν, αδιαφορώντας παντελώς για τα ζητήματα που εκκρεμούσαν. Βέβαια, ειπώθηκε (χωρίς να ληφθεί απόφαση) ότι φοιτητές που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία μπορούν να έρχονται σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες των οποίων χρωστούν μαθήματα, ώστε να εξεταστούν προφορικά, αν βέβαια και οι καθηγητές αυτοί συμφωνούν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη απούσα αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης συνεδρίασης της Συγκλήτου ήταν η παράταξη της ΠΚΣ, η οποία απέδειξε και πάλι ότι δεν στηρίζει ούτε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αλλά ούτε και τη διασφάλιση της εξεταστικής. Η ΔΑΠ, δε, ενώ αρχικά τοποθετήθηκε υπέρ της Διπλής Εξεταστικής, η στάση της κάθε όλη τη συνεδρίαση ήταν τέτοια, ώστε να πολώσει το κλίμα υπέρ των καθηγητών (π.χ. κάποια στιγμή πίεζε τους καθηγητές να δηλώσουν ποιοι απεργούν και ποιοι όχι) και να διακινδυνέψει, με αυτό τον τρόπο, την εξεταστική περίοδο.
Το Νομοσχέδιο και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα περάσουν!!!