“ Όραμά μας, ένα Πράσινο Πανεπιστήμιο”

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2023-2024
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023

Στη σημερινή εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εκδηλώνονται πιο έντονα από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και ιδίως των νέων συνανθρώπων μας, πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα. Στην κατεύθυνση αυτή, τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια οφείλουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, προάγοντας παράλληλα με την ακαδημαϊκή γνώση και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Στα πλαίσια αυτά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλείται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες θα το καταστήσουν πρωτοπόρο σε ότι αφορά την Πράσινη Μετάβαση. Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνουμε είναι:

  • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις οροφές των κτηρίων κυριότητας του Πανεπιστημίου, 
  • Δημιουργία «Πράσινων Οροφών» με τη φύτευση και ανάπτυξη ειδικών φυτών και δένδρων στις ταράτσες του,
  • Επέκταση της τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης σε όλους τους χώρους του Ο.Π.Α.,
  • Αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού,
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών

 

Οι παραπάνω προτάσεις αυτές (οι οποίες θα έπρεπε ήδη να αποτελούν πραγματικότητα στο Πανεπιστήμιό μας), θα συμβάλουν επιπροσθέτως στην εξοικονόμηση πόρων με σκοπό την αξιοποίησή τους για τη χρηματοδότηση άλλων κρίσιμων τομέων όπως αυτός της Φοιτητικής Μέριμνας με επικέντρωση στη δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων όπως πχ Βιβλιοθήκης, Αναγνωστηρίου, Ιατρείου. 

Πέραν των ανωτέρω, πιστεύουμε πως είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για την υιοθέτηση του πάγιου αιτήματός για τη δημιουργία CAMPUS. Με σκοπό την άμεση δρομολόγησή του, η Διοίκηση του Ο.Π.Α. οφείλει να προχωρήσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, τόσο ως προς τον τρόπο υλοποίησης του CAMPUS όσο και για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών που αφορούν:

 

  • Την πεζοδρόμηση της οδού Μαυροματαίων με σκοπό τη σύνδεση του Κεντρικού Κτηρίου με το Πεδίον του Άρεως,
  • Την “Υιοθέτηση χώρων” εντός του Άλσους με ευθύνη του Πανεπιστημίου για την προστασία του πρασίνου,
  • Την διοργάνωση ημερίδων σχετικά με ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον

 

Με τις παραπάνω προτάσεις, ενισχύεται η εικόνα του Δημοσίου Πανεπιστημίου και η αποστολή του στην Ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία του CAMPUS θα συμβάλλει καθοριστικά στην καθημερινή αλληλεπίδραση των φοιτητών με το μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου της Αθήνας και θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Δείτε εδώ το αίτημα όπως κατατέθηκε στα μέλη της Συγκλήτου

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης