Το ΕΡΓΟ της ΠΑΣΠ

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΡΘΡΑ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

 

Το Όραμα, το Σχέδιο και οι Πράξεις για ένα Πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο…

Ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν παραμένει και δεν πρέπει να παραμένει στάσιμος. Το Πανεπιστήμιο ως θεμέλιο της γνώσης και της επιστήμης, ως ποταμός διακίνησης ιδεών, ως οχυρό διασφάλισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας ήταν, είναι και θα είναι κατεξοχήν προοδευτικός χώρος, ο οποίος συνεχώς αλλάζει και ανανεώνεται προς όφελος του ανθρωπισμού, των πολιτών, της κοινωνίας. Μια απλή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώνει ότι από τα Ιδρύματα αυτά, των οποίων σήμερα εμείς αποτελούμε μέλη, ξεχύθηκε η δημοκρατία στους δρόμους, μέσα από αυτά ήρθε η αλλαγή στην κοινωνία, μέσα από εδώ κατορθώθηκε η πρόοδος στην ανθρώπινη ζωή. 

Στις μέρες μας, βέβαια, οι διεκδικήσεις αυτές έχουν πάψει πια να υπάρχουν αφού έχουν βρει το δρόμο της υλοποίησης. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι εκλείπει οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση (και ιδίως από την πλευρά των φοιτητών), ότι έχουμε απολέσει τη δίψα μας για προτάσεις και ανατροπές. Οι διεκδικήσεις αυτές σήμερα έχουν ως επίκεντρό τους το όραμα για ένα πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο, δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο που εξυπηρετεί αρχικά τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας και όχι των κερδών και της επιχείρησης, που σέβεται τον αδύνατο, που παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίδιες δυνατότητες σε όλους, που αποτελεί λίκνο της ουσιαστικής παιδείας και του πανανθρώπινου πολιτισμού. 

Το όραμα για ένα πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο γίνεται συγκεκριμένο σχέδιο με τη βούληση και την επιμονή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το σχέδιο γίνεται πράξη μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου όταν μετά από κατάθεση συγκεκριμένου αιτήματος από κάποιο μέλος του εν λόγω οργάνου, συζητείται η πρότασή του. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναμφίβολα επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικό έργο…

 

Γιατροί

Ήταν για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια όταν η «Ανοιχτή Επικοινωνία» είχε τότε αναδείξει τηναναγκαιότητα πρόσληψης γιατρού μονίμου απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο καιπληρέστερου εξοπλισμού του ιατρείου, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό προκύψει. Άλλωστε, οι ανάγκες των 15.000 μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τη μια μονάχα επισκέπτρια υγείας.

Το αίτημά μας βρήκε με υπομονή και επιμονή το δρόμο της υλοποίησης, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώθηκε με πρόταση για μελλοντική πρόνοια εγκαθίδρυσης γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Το αυτονόητο βέβαια, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη που βάσει νόμου είναι υποχρεωμένο το Πανεπιστήμιο να παρέχει, συνάντησε ουκ ολίγες φορές το χλευασμό πολλών, με τελευταία από τον κ. Μπήτρο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου. Σήμερα, η δυσάρεστη εξέλιξη της παραίτησης της ιατρού καθιστά αδήριτη ανάγκη τη συνέχιση των διεκδικήσεων προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Ίσες ευκαιρίες για όλους

Το άνοιγμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε περισσότερους νέους και κυρίως σε ομάδες ανθρώπων που για πολλά χρόνια ήταν στο κοινωνικό περιθώριο, αποτελεί μια εξέλιξη στα εκπαιδευτικά μας πράγματα απόλυτα θεμιτή και πέρα για πέρα καλοδεχούμενη. Οι κινήσεις της ΠΑΣΠ στο παρελθόν για πρόσληψη ιατρών συνδέονταν ουσιαστικά με τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Κέντρου Υγείας, επικεφαλής του οποίου θα ετίθετο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Σήμερα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πράγματι διαθέτειΣύμβουλο Ψυχικής Υγείας, την κα Κατιδένιου, η οποία εξυπηρετεί όποιες ανάγκες παρουσιαστούν.Ταυτόχρονα, όμως, η μέριμνα, όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους απαιτούσε πιο ρηξικέλευθες παρεμβάσεις. Έτσι, η εγκατάσταση πριν λίγα χρόνια των ειδικών ράμπων στις σκάλες του κεντρικού κτιρίου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία για το ανθρώπινο Πανεπιστήμιο.

 

Σίτιση

Ανθρώπινες συνθήκες στο εστιατόριο: πρώτη προτεραιότητα! Η πρωτοβουλία της ΠΑΣΠ για σφυγμομέτρηση μεταξύ των σιτιζόμενων φοιτητών της σχολής, κατέδειξε μερικά από τα προβλήματαπου πήραν το δρόμο της επίλυσης μετά την πρωτοβουλία αυτή. Η κακή εικόνα των αιθουσών του εστιατορίου, η υπερβολική ζέστη, ο ιδιαίτερος θόρυβος αντιμετωπίστηκαν με ουσιαστικό καλλωπισμό του χώρου, προσθήκη κλιματιστικών και μουσικής επένδυσης.Οι παρεμβάσεις της ΠΑΣΠ ανέβασαν επίσης ψηλά τον πήχη της ποιότητας του φαγητού, ενώ η ΠΑΣΠ ουδέποτε δίστασε να αντιπαρατεθεί μαζικά και δημόσια ακόμα και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που λίγο καιρό πριν υπολόγιζαν τη μείωση των κονδυλίων στο ΟΠΑ μέσα από την εφαρμογή σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενός όχι και τόσο «ξεκάθαρου» αλγόριθμου για τις δαπάνες σίτισης. Οι δυνατότητες του εστιατορίου μας αυτή τη στιγμή είναι οι 2.200 σιτιζόμενοι και πάγια διεκδίκηση της ΠΑΣΠ είναι η αύξηση του αριθμού αυτού ώστε μελλοντικά να καλύψει όλους τους φοιτητές με παράλληλη περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας.

 

Στέγαση – Επιδότηση Ενοικίου – Γραφείο Εύρεσης Στέγης

Όντας από τα λίγα Πανεπιστήμια που δεν έχουν στη διάθεση τους Εστία, το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ ανέκαθεν ήταν μείζον. Το Πανεπιστήμιο κατέφευγε και καταφεύγει στημίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, ο αριθμός των κλινών, όμως, που προκύπτουν με αυτόν τον τρόπο (74 στο σύνολο) δεν επαρκούν ούτε για το ελάχιστο των αναγκών. Παρόλα αυτά, η ΠΑΣΠ εργάστηκε στην κατεύθυνση της ανεύρεσης ξενοδοχείων στα οποία επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες και κατήγγειλε τις όποιες τρώγλες διέθετε μέχρι τότε το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, παρουσίασε προς τούτο έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ των συμφοιτητών μας που διαμένουν σε ξενοδοχεία. Η ρηξικέλευθη πρόταση έρχεται με το αίτημα του 2001 για τη μηνιαία επιδότηση ενοικίου στους φοιτητές που ζούσαν σε πόλεις της επαρχίας και νοικιάζουν σπίτι στο λεκανοπέδιο.

Το αίτημα γίνεται πράξη και μάλιστα λαμβάνει και νομοθετική ισχύ μετά από την υιοθέτησή του από την κυβέρνηση. Για την ΠΑΣΠ, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας έχει ως απαραίτητο συστατικό του στοιχείο τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που την επιζητούν και για αυτό το λόγο επαναπροβάλλει το διαχρονικό αίτημα για άμεση ανέγερση εστίας για τους φοιτητές του Ο.Π.Α. ή χρήση για το σκοπό αυτό ορισμένων εκ των κτιρίων που ελευθερώνονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα, ο καινοτόμος θεσμός του Γραφείου Εύρεσης Στέγης που λειτουργεί υπό τη στήριξη και αιγίδα της ΠΑΣΠ, στα πλαίσια της Φοιτητικής Λέσχης, προσφέρει πληροφορίες για την προσφορά φοιτητικής στέγης στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αυτές διατίθενται και από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΠ www.paspasoee.gr.

 

Βιβλιοδιανομή – Πολιτιστικό Στέκι – Γυμναστήριο

Το όραμα για ένα πιο ανθρώπινο Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει επίσης την απάλειψη οποιασδήποτε γραφειοκρατίας ταλαιπωρεί το φοιτητή. Μέχρι πριν δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια διανομής των συγγραμμάτων, οι φοιτητές ήταν αναγκασμένοι να κάνουν το γύρο των βιβλιοπωλείων της Αθήνας. Η δημιουργία χώρουβιβλιοδιανομής στο χώρο του Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τη συγκέντρωση και συνολική διάθεση των περισσότερων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αποτέλεσε επαναστατική ιδέα στα πλαίσια των ελληνικών ΑΕΙ. Στην ίδια κατεύθυνση ιδρύθηκαν ή εμπλουτίστηκαν μια σειρά από χώρους κοινής ωφέλειας μέσα στη Σχολή. Το Πολιτιστικό Στέκι στο υπόγειο της Σχολής, εκ των λίγων πλέον χώρων που παρέχουν στο φοιτητή εναλλακτικές προτάσεις για να περάσει το χρόνο του, κινδύνεψε πέρσι να μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο της βιβλιοθήκης.

Μετά από μια συμβολική κατάληψη στο Στέκι από μέλη της ΠΑΣΠ, και έπειτα από ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως δορυφορική τηλεόραση, επιτραπέζια παιχνίδια, επιπλέον υπολογιστές, δεσμεύτηκε εν τέλει το ποσό των 5.000 ευρώ για την υλοποίηση των προτάσεων της ΠΑΣΠ. Το δρόμο της υλοποίησης βλέπει και η πρόταση για δημιουργία γυμναστηρίου στο χώρου του Πανεπιστημίου. Πιστεύοντας ότι ένα σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα οφείλει να (εκ)παιδεύσει ολοκληρωμένους πολίτες πνευματικά αλλά και σωματικά, ο χώρος εκγύμνασης θεωρείται σήμερα σημαντική αναγκαιότητα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος υπερψήφισε την πρόταση και υπολείπεται η ανεύρεση του κατάλληλου χώρου για την υποδοχή του.

 

Αίθουσα Πατησίων

Μέχρι το 2003, τη μοναδική αίθουσα στο ισόγειο της πτέρυγας Αντωνιάδου εκμεταλλευόταν η τράπεζα Πειραιώς. Ως ΠΑΣΠ, επιδιώκοντας να προβάλουμε τρόπους λύσης του προβλήματος έλλειψης χώρωνκαι να αποτρέψουμε τη μετεγκατάσταση κάποιων τμημάτων στα κτίρια του ιστορικού Πολυτεχνείου,απαιτήσαμε την απομάκρυνση της τράπεζας και μάλιστα έχοντας παράλληλα λάβει τη συγκατάθεση της. Περνώντας μέσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το χλευασμό των πρώην και νυν πρυτανικών αρχών που μιλούσαν για «απαραίτητο για τα καζανάκια της Σχολής το ενοίκιο της Πειραιώς» και με τα εμπόδιο που έθεταν οι υπόλοιπες παρατάξεις που μιλούσαν για «λήξη πρώτα της σύμβασης της τράπεζας», καταφέραμε σήμερα να λειτουργεί μια επιπλέον αίθουσα 100 ατόμων στη Σχολή (αίθουσα Π) και να έχει απομακρυνθεί το σενάριο μεταφοράς ορισμένων τμημάτων.

 

Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών

Στα πλαίσια λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και έχοντας ως στόχο τηναπάλειψη της ταλαιπωρίας και του εκνευρισμού μπροστά από τις γραμματείες, προτείναμε την άνοιξη του 2004 τη δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Κέντρου Εξυπηρέτησης Φοιτητών. Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί όλη την ημέρα και θα παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία ή έγγραφο ζητηθεί από τους φοιτητές (πιστοποιητικά, διεκπεραιώσεις, πληροφορίες για ωρολογιακά προγράμματα κ.ά.). Το Κέντρο θα παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η επαναστατική αυτή ιδέα έτυχε ευρείας αποδοχής από τη Σύγκλητο και μένουν οι τελευταίες μονάχα λεπτομέρειες προς καθορισμό για την αρχική του λειτουργία.

Ως ΠΑΣΠπιστεύουμε ότι ο δρόμος για ένα πιο ανθρώπινο Πανεπιστήμιο είναι μακρύς ακόμη. Απαιτεί φρέσκες ιδέες, πάθος για δουλεία, υπομονή και επιμονή. Οποιαδήποτε θεώρηση των πραγμάτων ως στατική χαρακτηρίζεται από εμάς ως μοιρολατρική. Αντικείμενο, άλλωστε, των προσπαθειών μας για δύο δεκαετίες τώρα μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι η απόδειξη του αντιθέτου. Ευχόμαστε στην κατεύθυνση αυτή να βρούμε αρωγούς όλους τους φοιτητές... 

 

Δείτε Επίσης