ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Λεπέν ή Μακρόν: Σαν να λέμε: Γκιλοτίνα ή Απαγχονισμός;

Το πραγματικό δίλημμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν είναι αυτό που προσπαθούν να θέσουν οι «προοδευτικοί» και «δημοκράτες», δηλαδή δεν είναι επιλογή ανάμεσα στο φασισμό και τη δημοκρατία. Το δίλημμα που τίθεται είναι το αν θα σπάσει το αυγό του φιδιού ή θα επικρατήσουν εκείνοι που το επωάζουν με αγάπη εδώ και πολλά χρόνια. Οι Λεπέν και Μακρόν έχουν πάρει με τον τρόπο τους τα απαραίτητα «μέτρα» για την υποδούλωση των πολιτών της Γαλλίας.

Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

1 Μαΐου - Ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη

Η 1η Μάη είναι παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Γεννήθηκε το 1886 στις ΗΠΑ μέσα από την πάλη των εργαζόμενων για 8ωρη εργασία. Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν παγκόσμια μέρα διεθνούς δράσης και αλληλεγγύης των εργαζόμενων από τη Σοσιαλιστική Διεθνή το 1889. Από τότε είναι συνδεδεμένη με αγώνες που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Αγώνες για το 8ωρο, για τους μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα.

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Γρηγόρης Λαμπράκης: Η «άλλη» 21η Απριλίου

Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από την «άλλη» 21η Απρίλη. Την 21η Απριλίου του 1963, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πορεία Ειρήνης, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη να ξεδιπλώνει το λάβαρο από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Πως οι αγρότες από τη Νεμπράσκα απειλούν τα κέρδη της Apple (και όχι μόνο)

Την περασμένη Πέμπτη, στην Πολιτεία της Νεμπράσκα πραγματοποιήθηκε η ακρόαση ενός νομοσχεδίου που αφορά -ουσιαστικά- κάθε καταναλωτή τεχνολογικών προϊόντων. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην υποχρέωση των εταιρειών να πωλούν αυθεντικά κομμάτια, καθώς και οδηγίες επισκευής των προϊόντων τους σε καταναλωτές και τρίτα συνεργεία επισκευής. Σκοπός, η επισκευή να είναι εφικτή και από μη εξουσιοδοτημένα σημεία και σε λογικότερες τιμές. Μαντέψτε σε ποιον δεν άρεσε αυτό το νομοσχέδιο.

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Πίσω από τη βιτρίνα των H&M

«Η H&M παίζει το χαρτί της ΄εταιρείας-οικογένειας΄, που θέλει τους εργαζομένους της ΄κουλ΄, χωρίς στολές εργασίας και μακιγιάζ. Πόσο κουλ είναι, όμως, το να απαγορεύεται να κάτσεις έστω και δυο λεπτά στο 8ωρο σου ακόμα κι αν είσαι έγκυος ή να σου φέρνουν μια νέα σύμβαση εργασίας που καταστρατηγεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις χωρίς αποζημίωση;» Μετά από μια ανώνυμη καταγγελία εργαζομένης στο διαδίκτυο που έφερε στο φως τον τρέχοντα «εκβιασμό» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των H&M, τo TPP συνάντησε δύο από αυτούς, μίλησε με τον δικηγόρο που εξετάζει τη νέα σύμβαση και δημοσιεύει ολόκληρη την αμφιλεγόμενη «τροποποιητική σύμβαση εργασίας».

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Σβήνουμε τα φώτα για τη σωτηρία της Γης

Από τη Νέα Υόρκη έως το Παρίσι αρχίζοντας από το Σίδνεϊ, πόλεις και μνημεία του κόσμου σβήνουν ξανά τα φώτα τους απόψε μετέχοντας στο κίνημα "Μια ώρα για τον πλανήτη", που από το 2007 θυμίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

27/06/2017 prytanis

Η στείρα κατακραυγή της επικαιρότητας, αποτελεί το καλύτερο άλλοθι αυτής