Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε ΑμεΑ σε θεατρικές παραστάσεις

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πόσες φορές έχουμε δει άτομα με αναπηρία σε τηλεοπτικές σειρές ή θεατρικές παραστάσεις; Ίσως καμία. Ο λόγος είναι ότι εδώ και χρόνια τα ΑμεΑ αποκλείονταν από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές εξαιτίας Προεδρικού Διατάγματος που έθετε τον όρο της «αρτιμέλειας». Στις 9 Φεβρουαρίου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε πως «αίρεται ο αποκλεισμός των ΑμεΑ από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές, καθώς καταργείται σχετική αναχρονιστική διάταξη του ΠΔ 370/1983». Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία γιορτάζει την άρση της ρατσιστικής απαγόρευσης με κάλεσμα στην παράσταση «Lebensraum», την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την «επόμενη μέρα»

 Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σας προσκαλεί στην παράσταση του έργου 'Lebensraum' του Θανάση Τριαρίδη, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 21:00 στο θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, πλησίον Καπνικαρέας και Αγίας Ειρήνης. Το έργο σκηνοθετεί η Πηγή Δημητρακοπούλου και παίζουν οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης (μέλος της ομάδας ΘΕ.ΑΜ.Α και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία) και Σήφης Πολυζωίδης.

Μετά την παράσταση του 'Lebensraum' θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα:

'Άρση της απαγόρευσης φοίτησης στις δραματικές σχολές - Η επόμενη μέρα', αναφορικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Π.Δ. 370/1983, την κατάργηση του όρου της 'αρτιμέλειας' που μέχρι χθες απέκλειε τους καλλιτέχνες με αναπηρία από τη φοίτησή τους στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και τι επακολουθεί την 'επόμενη μέρα'.

Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του νόμου από τις σχολές; Με ποιο τρόπο θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις και ποια θα είναι τα κριτήρια στην περίπτωση των αναπήρων;

Πώς εξοπλίζονται κατάλληλα οι δραματικές σχολές προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσβαση των ανάπηρων σπουδαστών όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο των μαθημάτων, με την ορθή προσαρμογή της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Ευελπιστούμε ότι τα αυτονόητα και βαθιά δικαιωματικά προσδιορισμένα αιτήματά μας θα σας βρουν όλους και όλες, όχι μόνο υποστηρικτές αλλά και αρωγούς στην υλοποίησή τους, ως απάντηση στην κρίση, που βιώνουμε ως κοινωνία! Με το βλέμμα στραμμένο στη συνύπαρξη και όχι στις διαχωριστικές γραμμές!

'Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το 'κτήνος', αλλά αυτός/η που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει'.

Η παράσταση και η συζήτηση θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ο χώρος είναι φιλικός για ανάπηρες/ους.

Τηλ. κρατήσεων: 210 3234095

Λίγα Λόγια για το Θεατρικό

Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα “στραβώνουν” και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν “θεατές”;

Από τη σελίδα του event στο Facebook όπως αναρτήθηκε από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Η παράσταση «Lebensraum» παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

Δείτε Επίσης