ΑΝΕΠ επί του

ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

 

Διαβάστε όλα τα τεύχη της Ανοιχτής Επικοινωνίας επί του Πιεστηρίου, που παρουσιάζουν μέσα από τις σελίδες τους, τα κακώς κείμενα του Ο.Π.Α.

go

ΑΝΕΠ περιοδική

ΕΚΔΟΣΗ

 

Διαβάστε όλα τα τεύχη της περιοδικής έκδοσης της Ανοιχτής Επικοινωνίας, που παρουσιάζουν μέσα από τις σελίδες τους, τις εξελίξεις στο Ο.Π.Α

go

Header

μόνιμες στήλες ανοιχτής επικοινωνίας...

γάτα & ποντίκι

Με έξυπνο και δεικτικό χιούμορ καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

μικροαστική κατίνα

Χιουμοριστική στήλη με τις αναμνήσεις της μικροαστικής κατίνας...

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

αμφιθεατράκιας

Αξιόπιστη και απολαυστική πηγή ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο μας...

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

«...Είναι καιρός πια, αυτή η σχολή να γίνει δική μας. Είναι καιρός να τη γνωρίσουμε, να αγωνιστούμε για να τη διορθώσουμε, να την αγαπήσουμε. Για αυτό φτιάχνουμε αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο. Επιδίωξη όλων μας είναι να πληροφορείται ακόμα και ο τελευταίος φοιτητής, για το τι γίνεται στην ΑΣΟΕΕ. Επιτέλους η γνώση να μη βρίσκεται στα χέρια των λίγων συνδικαλιστών, αλλά να φτάνει στον καθένα...» (Απόσπασμα από το 1o σημείωμα σύνταξης του Μαρτίου 1989)

Xρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, η ''Αν. Επ.'' παραμένει η μοναδική τακτική εφημερίδα του πανεπιστημίου μας κερδίζοντας τις καρδιες ολων των φοιτητών συμβάλλοντας στην διακίνηση ιδεών σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για συμμετοχή στο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον του πανεπιστημίου και της κοινωνίας γενικότερα.

24 χρόνια πέρασαν...
από το Μάρτη του 1989 τότε που η εφημερίδα εκδόθηκε για πρώτη φορά πειραματικά σε 300 περίπου αντίτυπα - μερικές συρραμμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες που σχολίαζαν την τότε πολιτική κατάσταση... Τα πρώτα τεύχη γίνονται ανάρπαστα και πολύ γρήγορα έρχεται η αύξηση των εκδόσεων της, ο εμπλουτισμός του περιχομένου καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της. Η Αν.Επ. ειναι πια μια αγαπημένη συνήθεια της ζωής των φοιτητών, ένας αντικειμενικός παρατηρητής αλλα κυρίως καυστικός κριτης της καθημερινότητας και των εξελίξεων που αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικους θαυμαστές. Λίγα χρόνια αργότερα και το ασπρόμαυρο γινεται έγχρωμο, το 1994 εκδίδεται το πρώτο τεύχος με πράσινο χρώμα και στη συνέχεια το απλό χαρτί γίνεται γυαλιστερό και η εφημερίδα αποκτά τη μορφή και το μέγεθος που έχει και σήμερα. Δεν έπαψε ποτέ όμως να υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες για τις οποίες γεννήθηκε και να χαρακτηρίζετε από ανιδιοτέλεια και ρομαντισμό. Η ανοιχτή επικοινωνία με τη συνέπεια και την αναγνωρισημοτητά της έχει πια καθιερωθεί ως θεσμός σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η σχέση της με την ΠΑΣΠ....
ουδέποτε αποκρύφτηκε ούτε όμως κατακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί εκλεκτό και αναπόσπαστο κομμάτι της ΠΑΣΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καταγράφει τις θέσεις, το έργο και τις δράσεις της. Δεν είναι όμως απλά ένα φερέφωνο της Πασπ. Η ΑΝΕΝ χαρακτηρίζεται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση που προσφέρει. Η σφαιρικότητα και πλούσια γνώση που προσφέρεται από την εφημερίδα έχει ως στόχο να κρατήσει το φοιτητή ενήμερο για όσα διαδραματίζονται και έτσι ώστε να είναι ο ίδιος σε θέση να κρίνει την ΠΑΣΠ τις άλλες παρατάξεις, τους καθηγητές και τα όργανα του πανεπιστημίου αλλά και τον εαυτό του. Έχει ως στόχο να κάνει το φοιτητή συμμέτοχο και συνδημιουργό στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Ανοιχτή Επικοινωνία και ΟΠΑ
Η «Ανοιχτή Επικοινωνία» είναι μια κατεξοχήν φοιτητική εφημερίδα. Μέσα στις σελίδες τις διαγράφεται η ιστορία του πανεπιστημίου, που από τα τρία τμήματα το 1989 έφτασε να έχει οκτώ και να υποδέχεται 1500 νέους φοιτητές κάθε χρόνο. Η «Ανοιχτή Επικοινωνία» επιθυμεί ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, με υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και δημοκρατική δομή. Αγωνιά για αυτό, καταγγέλλει, αλλά ταυτόχρονα επεξεργάζεται απόψεις και προτείνει. Γι αυτό κι έχει ευρεία απήχηση όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά καις τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους και οι θέσεις της αποτελούν σημείο αναφοράς και συμβάλουν στη βελτίωση των σπουδών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανταπόκρισης που έχουν βρει ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις της ειναι η δημιουργία ιατρείου στο χώρο του πανεπιστημίου ύστερα από 15 χρόνια απουσίας ιατρού και η απομάκρυνση της τράπεζας Πειραιώς από το κτήριο της σχολής και η χρήση του χώρου αυτού ως αίθουσα διδασκαλίας

Ανοιχτή Επικοινωνία και κοινωνία... συνδέονται άμεσα. Από το πρώτο κιόλας τεύχος, η "Αν. Επ." αποτέλεσε μέσο επικοινωνίας του πανεπιστημίου με την κοινωνία με τη δημοσίευση άρθρων κοινωνικού περιεχομένου τα οποία στη συνέχεια έχουν αναδημοσιευτεί σε καθημερινές εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία, Τα Νέα κ.α. Ακόμη, η Αν. Επ. έχει προχωρήσει στη δημιουργία αφιερωμάτων σε σημαντικές προσωπικότητες (π.χ. Μελίνα Μερκούρη) και γεγονότα (π.χ. σφαγή Αρμενίων, Πολυτεχνείο). Σημαντικό κομμάτι της εφημερίδας είναι και οι συνεντεύξεις επώνυμων προσωπικοτήτων (νομπελίστας Αμάρτυα Σεν, Γ. Παπανδρέου, Γ. Μητσικώστας κ.α.)

Η Χρηματοδότηση της Ανοιχτής Επικοινωνίας
Για την έκδοση της «Ανοιχτή Επικοινωνία» ούτε επιδοτούμαστε, ούτε αμειβόμαστε από κανένα. Άλλωστε, στόχος της εφημερίδας δεν υπήρξε ποτέ το κέρδος ή οποιοδήποτε άλλο ίδιον όφελος. Το κόστος για την εκτύπωσή της καλύπτεται αποκλειστικά από διαφημίσεις, εισφορές και φίλων της ΠΑΣΠ, πωλήσεις σε καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους του ΟΠΑ καθώς και από τα έσοδα από τη διοργάνωση των πάρτι. (Η «Ανοιχτή Επικοινωνία» διανέμεται δωρεάν στους φοιτητές.)

Ο Αμφιθεατράκιας και η μικροαστική Κατίνα αποτελούν δύο από τις πιο δημοφιλείς στήλες της "Αν. Επ." αφού τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό. Από το 1989 ο Αμφιθεατράκιας και το 1992 η Κατίνα αποτυπώνουν όσα γίνονται στα αμφιθέατρα με κωμικό αλλά και καυστικό πολλές φορές τρόπο, γεγονός που κάνει τις στήλες αυτές πρώτες στις προτιμήσεις των φοιτητών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ξεκινούν την ανάγνωση της εφημερίδας από το τέλος καθώς αγωνιούν να διαβάσουν τις εξελίξεις από την καυστική πένα του μυστηριώδη αμφιθετράκια."Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να γίνει η φωνή του υποσυνείδητού σου, να μετατραπεί σε μύχια έκφραση των σκοτεινών ενστίκτων σου. Το αμφιθέατρο και οι πέριξ αυτού χώροι είναι ένας Μαγικός Τόπος - συμβαίνουν τόσα πολλά που δεν τα φαντάζεσαι. Είναι βέβαιο ότι η στήλη θα γίνει σλόγκαν, ότι θα προκαλέσει ένα ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής!!Αλλά σας προειδοποιώ: Μην προσπαθήσετε να εξιχνιάσετε την ταυτότητά μου. Είμαι δίπλα, μπροστά ή πίσω σας και σας (παρ)ακολουθώ παντού. Καλή ακρόαση, εεε..ανάγνωση... (ΜΑΡΤΙΟΣ 1989 – τεύχος 1)''

Σήμερα, για ακόμα μια χρονιά, η Ανοιχτή επικοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τις σύγχρονες απόψεις και ιδέες της νέας γενιάς και ευελπιστεί να γίνει κτήμα του κάθε φοιτητή που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον του πανεπιστημίου και της κοινωνίας. Ευλπιστεί να ενώσει και να δυναμώσει τις φωνές όλων των φοιτητών που αγωνίζονται για να έχουν δικαιωμα στο όνειρο.

"Αν όχι εμείς τότε ποιός, κι αν όχι τώρα τότε πότε;"

Lifestyle

αρχές & θέσεις ΠΑΣΠ

Οι Αρχές και οι Θέσεις της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

περισσότερα

Lifestyle

διαφάνεια τώρα

Μάϊος 2010: Μια Πρωτοβουλία της ΠΑΣΠ, για την πάταξη των φαινομένων αδιαφάνειας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

περισσότερα

Lifestyle

φοιτητικές εκλογές

Ιστορική αναδρομή στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

περισσότερα