home
paspasoee.gr
by ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ

ΧΟΣΕ ΜΟΥΧΙΚΑ

«Ένας αληθινός εκπρόσωπος του λαού»

Ο σχεδόν 80χρονος "Πέπε" Μουχίκα, ο οποίος έκανε την Ουρουγουάη, αυτή τη μικρή χώρα των 3,3 εκατ. κατοίκων, φημισμένη σε όλο τον κόσμο με τους καινοτόμους νόμους του, παρέδωσε την εξουσία έπειτα από πολυετή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα και χρόνιους επίπονους αγώνες.

Ο "πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου", όπως χαρακτηρίζεται συχνά από τον ξένο Τύπο, λόγω του ασκητικού τρόπου ζωής του, αντιμαχόμενος στο πρωτόκολλο και πολέμιος του καταναλωτισμού, παραδίδει στον Ταμπάρε Βάσκεζ, μια χώρα που εδώ και δώδεκα χρόνια καταγράφει κάθε χρόνο οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν είμαι ο φτωχότερος πρόεδρος... Φτωχός είναι αυτός που χρειάζεται πολλά για να ζήσει. Ο τρόπος ζωής μου είναι αποτέλεσμα των πληγών μου. Είμαι ο γιος της ιστορίας μου. Υπήρξαν χρόνια που ήμουν ευτυχής, έχοντας μονάχα ένα στρώμα...»

 

muk708 

Ο Μουχίκα γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1935 στο Μοντεβιδέο. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και η μητέρα του ήταν κόρη ιταλών μεταναστών. Το 1969 έγινε μέλος του κινήματος Τουπαμάρος, των ανταρτών που κέρδισαν τη φήμη των Ρομπέν των Δασών καθώς λήστευαν φορτηγά που μετέφεραν αγαθά και τράπεζες, αποδίδοντας τη λεία τους στους φτωχούς.

Το 1972 συνελήφθη για τέταρτη φορά και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή, όπου παρέμεινε έγκλειστος επί 14 χρόνια. Ακολούθησαν η απομόνωσή του στον πάτο ενός πηγαδιού, οι πολύμηνες απεργίες πείνας, η θρυλική δραπέτευση μαζί με 104 συντρόφους του από την φυλακή Πούντα Καρέτας και τα φρικτά βασανιστήρια του ίδιου και της συντρόφισσάς του Λουσίας Τοπολάνσκι. Η αρχή της επιβεβαίωσης της ελπίδας του, ήρθε πέντε χρόνια αργότερα όταν εκλέχτηκε γερουσιαστής.

Η πολιτική του πορεία ήταν συνυφασμένη με πρωτοποριακούς νόμους ενάντια στο συντηρητισμό και τον πουριτανισμό.

 

josc3a9 mujica 1

 

Αδιαμφισβήτητο επιχείρημα για την επιτυχία της πολιτικής που άσκησε ο Πέπε αποτελεί το γεγονός ότι τη δεκαετία διακυβέρνησης του κόμματος που ο ίδιος ηγείτο, η φτώχεια μειώθηκε από το 40% στο 10,5%, η ανεργία από το 19% στο 6,5% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έγινε το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής (16.834 δολάρια).

Σε μία συνέντευξή του, όταν του τέθηκε το ερώτημα πώς μπορεί να βελτιωθεί μία κοινωνία απάντησε: "Ας επενδύσουμε: πρώτον στην εκπαίδευση, δεύτερον στην εκπαίδευση και τρίτον στην εκπαίδευση. Ένα μορφωμένος λαός έχει τις καλύτερες επιλογές στη ζωή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον εξαπατήσουν οι διεφθαρμένοι και οι ψεύτες." Διότι η παιδεία είναι ο θεσμός που παρέχει τα κατάλληλα εφόδια στον άνθρωπο για να χειραφετηθεί, να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα αυτού και του συνανθρώπου του, ελαχιστοποιώντας συμπεριφορές ιδιοτέλειας, εγωκεντρισμού και εφησυχασμού.

Ο Χοσέ Μουχίκα είναι ένα ζωντανό πρότυπο ηγέτη που δεν πρόδωσε τα ιδανικά και τις ιδέες του για μια πιο "ρεαλιστική" πολιτική προσέγγιση και πάλεψε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα των αδύναμων και της πλειοψηφίας.

Ένα πρόσωπο που μας εμπνέει να συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε, να παλεύουμε και στο τέλος όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά να κάνουμε τα όνειρά μας, πραγματικότητα...