Σπάμε τη σιωπή δεκαετιών

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2020-2021
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου συμβολικά για τις γυναίκες εκείνες που τόλμησαν, αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας, σε ανάμνηση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης του 1857 που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, όπου οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας αυτής, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν είναι ίδιος για όλους, καθώς στην Ελλάδα παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου ενδοοικογενειακής βίας (40% σε σύγκριση με πέρυσι), εργασιακών ανισοτήτων, ενώ παράλληλα οι γυναίκες επωμίστηκαν τις ευθύνες της φροντίδας αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από την πανδημία μία στις τρεις γυναίκες (33%) αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της για τουλάχιστον έξι μήνες για να φροντίσει παιδί έναντι λιγότερο του 1% των ανδρών.

Παράλληλα, δίνουμε μια ακόμα μεγάλη μάχη για τη γιγάντωση του ελληνικού #metoo με την αποκάλυψη των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης που μέχρι πρότινος έμεναν στη σκιά λόγω του φόβου και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καταρρίψουμε ως κοινωνία στερεότυπα αιώνων, να απαγκιστρωθούμε από τις καθεστηκυίες πατριαρχικές αντιλήψεις ενοχοποίησης των θυμάτων και να διαμορφώσουμε ένα σύστημα αξιών και πρόνοιας για τα θύματα.

Είναι φανερό ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων δεν έχει γεφυρωθεί και απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι να διασφαλιστεί πραγματική ισότητα και δικαιοσύνη. Ενδεικτικά το gender equality index (δείκτης για την ισότητα των φύλων) δείχνει την Ελλάδα με 52.2 στα 100, δηλαδή τελευταία χώρα στην ΕΕ και πολύ μακριά από το μέσο όρο (67.9). Η χειρότερη μάλιστα κατηγορία της χώρας μας είναι αυτή της πολιτικής συμμετοχής με το ποσοστό γυναικών υπουργών στην Ελλάδα να είναι 10%, στο ούτως ή άλλως άνισο και χαμηλό μέσο όρο της ΕΕ (32%).

Η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα με νόμους, πρέπει να κατοχυρωθεί στην πράξη, στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία μας, στους εργασιακούς χώρους, στις οικογένειές μας.
Οι μέρες των γυναικών αφορούν σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Πηγές:
1. https://eige.europa.eu/publications/gender-equality-index-2020-greece
2. https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/284495_mia-stis-treis-gynaikes-anagkastike-na-stamatisei-ti-doyleia-tis
3. http://www.familyviolence.gov.cy/upload/20201125/1606324303-03941.pdf

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης