Προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2020-2021
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Σε μια κοινωνία που μαστίζεται καθημερινά από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα οφείλει να στέκεται αρωγός στην καθεμία/καθένα που εχει αντιπετωπίσει βία. Αποτελεί καθήκον των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ως βασικός θεσμός της Πολιτείας, να δώσει το βήμα έτσι ώστε η αποκάλυψή τους να μην ακολουθείται από κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό.

Διαχρονικά, το φαινόμενο αυτό συγκαλύπτεται από ευρύ φάσμα της κοινωνίας, ενοχοποιεί τα θύματα και συντελεί στο καθεστώς ατιμωρησίας των θυτών. Την ώρα που σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας αντιμετωπίζει καθημερινά το απάνθρωπο πρόσωπο της βίας, ως ευνομούμενη Πολιτεία έχουμε ήδη καθυστερήσει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιών και πρόνοιας το οποίο θα ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν για την παρενόχληση ή την κακοποίηση που υπέστησαν, και την ίδια στιγμή να αποδίδει δικαιοσύνη.

Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε ενα σύνολο προτάσεων που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης:

Δημιουργία γραμμής υποστήριξης στην οποία θα μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε στιγμή ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης και έμφυλης βίας.

Δημιουργία online πλατφόρμας όπου θα είναι δυνατό να πραγματοποιούνται καταγγελίες (επώνυμα ή ανώνυμα) και να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Σε αυτή την πλατφόρμα θα διατίθενται πληροφορίες για το που μπορούν να απευθυνθούν για νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Θα είναι, επίσης, ένας ασφαλής χώρος συζήτησης για ζητήματα όπως η συγκατάθεση, η κουλτούρα βιασμού και η σεξουαλική βία.

Διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με σκοπό την επιμόρφωση και την πρόληψη σχετικά με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα σεβασμού και κοινωνικής ενσυναίσθησης στο κομμάτι της σεξουαλικής επιθετικότητας.

Επέκταση ωραρίου Υπηρεσίας Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και δημιουργία Εξειδικευμένου Τμήματος για θέματα σεξουαλικής βίας. Το νέο αυτό τμήμα θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη μέσω εξειδικευμένου προσωπικού σε θύματα ή τρίτα πρόσωπα και θα είναι καθόλα αρμόδιο για τη διαχείριση τέτοιων παρενοχλήσεων/επιθέσεων εντός του Πανεπιστημίου, τηρώντας πάντα τους κανόνες της εχεμύθειας.

Δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης με εξειδικευμένο συντονιστή που θα αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες/οι και ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τη βία που υφίστανται.

Καλούμε τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να τοποθετηθούν επί των παραπάνω προτάσεων για να πραγματοποιηθεί γόνιμος διάλογος και προβληματισμός, ώστε να προωθηθεί σε κάθε αρμόδιο θεσμό της Πολιτείας. Είναι χρέος της κάθε Ακαδημαϊκής Κοινότητας να αποτελεί ενεργή εστία κοινωνικής χειραφέτησης.

Δείτε το σχετικό αίτημα που καταθέσαμε στη Σύγκλητο του ΟΠΑ εδώ.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης