Με θυμό, αγωνία και λιγότερη ελπίδα οι ψηφοφόροι

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρώτο μέρος της περιοδικής έρευνας «σφυγμός» της ProRata θέτει στο επίκεντρο την «αποχή, την αίσθηση πολιτικής αποτελεσματικότητας και τα συναισθήματα» των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οκτώ στους δέκα είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ το 78% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες, οποτεδήποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Σε μια συγκυρία, το στίγμα της οποίας δίνει η συνέχιση της μνημονιακής πραγματικότητας και οι μειωμένες προσδοκίες ότι αυτή μπορεί να αλλάξει, οι πολίτες διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο του θυμού (42%), αφού όλα αυτά επισυμβαίνουν με την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά». Μαζί και από κοντά ακολουθούν η αγωνία για το σήμερα (25%) και ο φόβος για το αύριο (16%), ενώ μόλις το 12% εξακολουθεί να ελπίζει. Το 5% δηλώνει ότι δεν νιώθει «τίποτα από αυτά».

Ως προς το πώς προσλαμβάνουν τη δική τους συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, το 49% συμφωνεί απολύτως και συμφωνεί με τη φράση «θεωρώ ότι έχω τις ικανότητες για να συμμετέχω στην πολιτική», ενώ το 39% διαφωνεί ή διαφωνεί απολύτως. Το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α». Το 85% δηλώνει ότι αισθάνεται πως κατανοεί καλά τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και το 7% ότι διαφωνεί. Το 7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 57% διαφωνεί με την άποψη ότι «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση», ενώ ο ένας στους τρεις (32%) συμφωνεί, εκφράζοντας ένα αίσθημα ματαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής στα κοινά. Το 9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

Δείτε Επίσης