Αυστηρό μήνυμα Γαβρόγλου για τις γαλάζιες αντιγραφές

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2017-2018
Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις μαζικές αντιγραφές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο («“Γαλάζιο” δίκτυο αντιγραφών μέσω facebook», 28.4.2018), στις οποίες εμπλέκονται στελέχη της ΔΑΠ, καθώς ο υπουργός Παιδείας έστειλε χθες επιστολή προς τον πρύτανη του ΟΠΑ, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες της διοίκησης και αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη δίμηνη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα παραβατικότητας αλλά και δεοντολογίας και ακαδημαϊκότητας. Οταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται όχι μόνο ως μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ως οργανωμένα, συστηματικά και επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να χρήζουν άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η κείμενη νομοθεσία και τα ακαδημαϊκά εργαλεία των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι γνωστά σε όλους μας.

»Οι τυχόν καθυστερημένες αντιδράσεις αντιμετώπισής τους, όπως παραπομπή σε νομικές υπηρεσίες ή καθυστερήσεις στην έναρξη έρευνας, απλώς δίνουν την αίσθηση αvoxής σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά από τα ίδια τα ιδρύματα» τονίζει στην επιστολή του προς τον πρύτανη Εμμανουήλ Γιακουμάκη ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

«Οι σημερινοί εκπρόσωποι της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ προέρχονται δυστυχώς από την ίδια μήτρα συνδικαλιστών που στο πρόσφατο παρελθόν αλώνιζε σε γραφεία ημετέρων καθηγητών της εποχής (Τζοάννος, Αλογοσκούφης, Σιώμκος, Χιώτης - σ.σ. νυν κοσμήτορας), τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, από το πέρασμα μαθημάτων με τη μέθοδο της λίστας έως την, χωρίς κριτήρια, εισαγωγή φοιτητών σε μεταπτυχιακά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ, η οποία αποκάλυψε το δίκτυο των αντιγραφών. Τις τελευταίες μέρες οι φοιτητές της ΠΑΣΠ κατηγορούνται από συναδέλφους τους της ΔΑΠ ως «ρουφιάνοι», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προβεί εδώ και πέντε μέρες σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο δημόσιων σχέσεων της πρυτανείας επισημαίνει πως ο πρύτανης «έλαβε επιστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα από το γραφείο υπουργού, μισή ώρα πριν αποσταλεί το εν λόγω δελτίο Τύπου στους δημοσιογράφους». Η πρυτανεία ενημερώνει πως στις 15/3/2018 (σ.σ. τρεις εβδομάδες μετά την καταγγελία) απέστειλε στο αρμόδιο όργανο την καταγγελία προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για τη διαπίστωση της τυχόν τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και τον προσδιορισμό των προσώπων που τυχόν ευθύνονται.

Τα ονόματα

Εντύπωση προκαλεί το ακόλουθο απόσπασμα της ανακοίνωσης: «Δεδομένου ότι η εν λόγω καταγγελία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, αλλά αναφέρεται αορίστως σε “χρήστες” μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα προκύπτουν ζητήματα που άπτονται της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διερεύνηση του σοβαρού αυτού θέματος καθίσταται απαιτητική».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» (που προκύπτουν από τα έγγραφα που είναι στη διάθεση όλων των αρμόδιων οργάνων), τα ονόματα εμπλεκόμενων φοιτητών αναφέρονται ρητά. Θέμα υπεράσπισης του κύρους των πτυχίων του Πανεπιστημίου θέτει πάντως η ανακοίνωση της πρυτανείας, που υπογραμμίζει «πως προέχει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, ακόμα και αν αυτή ολοκληρωθεί μετά τη διενέργεια των επικείμενων φοιτητικών εκλογών στις 16/5/2018».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης