ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟ

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2021-2022
Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022

Στα πλαίσια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας προβλέπεται η χορήγηση δελτίου ειδικού εισιτηρίου, δηλ φοιτητικού πάσο, για τους φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων που δεν έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών. Το φοιτητικό πάσο εξασφαλίζει στους κατόχους του, μειωμένο κόμιστρο κατά 50% στις αστικές συγκοινωνίες και 25% στις υπεραστικές. Σήμερα όμως που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, προβάλλει ως αδήριτη η αναγκαιότητα επέκτασης των παροχών προς τους φοιτητές προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται αξιοπρεπώς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Θα πρέπει λοιπόν, να υπάρξει διεύρυνση της έκπτωσης του φοιτητικού πάσο, ώστε να περιοριστεί ένα σημαντικό πάγιο έξοδο των φοιτητών που προορίζεται για τις μετακινήσεις τους. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να συνδεθεί η κατοχή του φοιτητικού πάσο με την παροχή εκπτώσεων και σε στοχευμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  • Να αυξηθεί από 50% σε 75% η έκπτωση στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλευ, τραμ, ηλεκτρικός, μετρό).
  • Το ίδιο καθεστώς μείωσης (75%) να ισχύει και για το σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων της χώρας.
  • Να διευρυνθεί σημαντικά η φοιτητική έκπτωση στα εισιτήρια των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και εγκαταστάσεων.
  • Να επεκταθεί σε εκείνες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με τη φοιτητική ιδιότητα και αυξάνουν το κόστος σπουδών (π.χ. αναλώσιμα, γραφική ύλη, Η/Υ).

           Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι από τη σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, η νεολαία και ειδικά η σπουδάζουσα, πλήττεται αναλογικά περισσότερο και αυτό φαίνεται από τους δείκτες ανεργίας, της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που έχουν υπερβεί τα επίπεδα του 50%. Στα πλαίσια λοιπόν της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της αναδιανομής και της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων θα πρέπει να υπάρξει μία σημαντική ελάφρυνση του κόστους σπουδών, ανάλογη της μείωσης των εισοδημάτων που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί, ώστε να εκλείψει οριστικά το φαινόμενο εγκατάλειψης των σπουδών για οικονομικούς λόγους.

Δείτε εδώ το αίτημα όπως κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης