Απόφαση Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» | Στήριξη θυμάτων σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2020-2021
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και έμφυλης βίας που πυροδοτήθηκαν από τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» έπειτα από συνεδρίασή του σήμερα 19/01 καταδικάζει ομόφωνα την άσκηση οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής βίας και εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλα τα θύματά της.

Στο χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί αρνητική πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες η συγκάλυψη εκατοντάδων καταγγελιών σεξουαλικής βίας. Εφαλτήριο αυτής αποτελεί συχνά η εκμετάλλευση της κοινωνικής, επαγγελματικής ή θεσμικής θέσης του θύτη και ο φόβος για το κοινωνικό στίγμα του θύματος. Αποτελεί χρέος της κοινωνίας να απαγκιστρωθεί από αυτές τις καθεστηκυίες αντιλήψεις ενοχοποίησης των θυμάτων και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον στήριξής τους και αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιών και πρόνοιας το οποίο θα ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν για την παρενόχληση ή κακοποίηση που υπέστησαν και παράλληλα θα αποδίδει δικαιοσύνη. Για να επιτευχθεί είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη και να καταγράφονται (επώνυμα ή ανώνυμα) οι καταγγελίες, να δομηθεί μια θεσμική διαδικασία στον εκάστοτε υπεύθυνο φορέα, αλλά πρωτίστως να καλλιεργηθεί κλίμα που να σπάει την omertà και το καθεστώς ατιμωρησίας των θυτών.

Δείτε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. εδώ.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης